De Economie Creatieve sector

Creatieve sector

Groningen is een jonge stad en tegelijk een stad met veel cultuurhistorie. De combinatie van talent en cultuur zorgt voor creativiteit. Creatieve bedrijvigheid en kunst neemt in Groningen een belangrijke plek in. Met 20 tot 25 creatieve broedplaatsen zie je de creativiteit overal terug in de stad.

Creatieve broedplaatsen zijn een steeds belangrijker onderdeel van de stad. De crisis en de bezuinigingen op cultuur hebben er toe geleid dat kunstenaars en creatieve bedrijven steeds meer de randen zijn gaan opzoeken. Oude fabrieks- en kantoorpanden zijn inmiddels regelmatig gevuld met creativiteit. Nieuwe generaties kunstenaars zijn ook ondernemender, veelvuldig gebruik makend van diverse kunstvormen (beeldhouwkunde tot verven).

Een mooi voorbeeld van een initiatief dat onder andere door de gemeente Groningen is ondersteund en recentelijk in de prijzen is gevallen is Innofest. Innofest won de European Enterprise Promotion Award op 23 november 2017 in Tallinn. Innofest biedt ondernemers de kans om innovaties te testen op festivals.

Beschikbare datasets

Aantal vestigingen

Vestigingen in de creatieve sector, een sector met veel en kleine vestigingen, zie ook de ZZP' ers. Vanaf 2018 zijn de cijfers inclusief Haren en Ten Boer.
Laatste update: 2020-02-14

Werkgelegenheid

De werkgelegenheid inclusief ingeleende uitzendkrachten. De ontwikkeling komt vooral door de ontwikkeling van het aantal kleine vestigingen. Vanaf 2018 zijn de cijfers inclusief Haren en Ten Boer.
Laatste update: 2020-02-14

ZZP'ers

ZZP'ers, vestigingen waar maar een persoon werkt. De creatieve sector kent relatief veel ZZP'ers. Vanaf 2018 zijn de cijfers inclusief Haren en Ten Boer.
Laatste update: 2020-02-14