De Economie Horeca

Horeca

De Groningse horeca groeit. Nieuwe horecaconcepten waaronder detailhandel in combinatie met horeca, hebben geleid tot 30 nieuwe horecabedrijven in de stad Groningen. Deze vestigingen zijn mogelijk gemaakt op grond van het nieuwe bestemmingsplan Binnenstad waarin de mogelijkheid van “daghoreca” is opgenomen. De volgens de daghoreca vergunde bedrijven moeten hun openingstijden afstemmen op de tijden genoemd in de Winkeltijdenwet. Hierdoor is er een aantal nieuwe bedrijven gevestigd in de omgeving van Broerplein en de Harmonie. 

De toename van buitenlandse studenten in Groningen leidt ook tot een andere soort vorm van lunchcafe’s. De buitenlandse studenten lunchen graag warm en dit heeft ook weer geleid tot een toename en vernieuwing van de horeca. De hoeveelheid gespecialiseerde horecabedrijven is toegenomen. Koffiezaken met verkoop van apparatuur en bonen, sushi, etc. doen het goed.

Beschikbare datasets

Aantal terrassen

Aantal terrassen, in en buiten de binnenstad. Door de toename van het aantal horecazaken zien we ook een stijging van het aantal terrassen.
Laatste update: 2018-01-18

Horeca

We zien een lichte stijging van het aantal horecazaken. De stijging vanaf 2018 komt omdat de cijfers inclusief Haren en Ten Boer zijn.
Laatste update: 2020-02-18

Cafe's

In lijn met de ontwikkeling in Nederland zien we ook in Groningen een daling van het aantal cafe's. Vanaf 2018 zijn de cijfers inclusief Haren en Ten Boer.
Laatste update: 2020-02-18

Werkgelegenheid Horeca

Werkgelegenheid in de horeca binnen de gemeente Groningen. Vanaf 2018 inclusief Haren en Ten Boer.
Laatste update: 2020-02-18